torsdag 20 juni 2013

Lite snabbputs inför midsommar

Jag och mina Loake Aldwych hamnade i ett plötsligt och häftigt regnväder för några dagar sen. Skorna blev tämligen blöta och har stått i skoblock sen dess för att torka ordentligt.



Utgångsläget ovan


För jämförelsens skull började jag med högerskon. Metoden var tämligen enkel:

1: borsta med skoborste
2: två lager skokräm, gno in hela skon med små cirkelrörelser
3: skoputs på hela skon, två lager på toe-capen och två på hälen, även här små cirkelrörelser
4: slutpolering med nylonstrumpa

1. Borsta

Ett fult märke på tån kvarstår. Ser annars hyfsat bra ut. Inga vattenfläckar eller ojämnheter i lädret. Dels pga bra kvalitet men också pga att skorna alltid hålls välputsade och vattnet därför inte gör så mycket skada.






Först skokräm. Notera mönstret som bildas när man gnuggar med små små cirklar. Jag brukar alltid blanda med en liten gnutta saliv. Andra bilden efter mellanpolering.



Därefter dags för skoputs, i princip samma taktik.



Det färdiga resultatet, efter polering med nylonstrumpa. Ingen "spit-shine" men helt ok för mig. Glad midsommar!!


onsdag 12 juni 2013

Lite historia

Jag var nyligen på besök i hemtrakten Skåne/Blekinge och passade då på att ta en titt på min farmors gamla föräldrahem som fortfarande äg i min familjs ägo. Gården äg byggd i slutet av 1700-talet och jag skulle kunna skriva spaltmeter om den.


Sommaridyll från 1700-talet


Det unika med gården är att den står i stora delar precis som min farmors far lämnade den, vilket betyder att en hel del gamla fina saker finns kvar. När jag tittade igenom en hög med gamla saker fann jag flera par gamla skor. Tyvärr tog jag inte bilder på alla, men skon på bilden nedan fångade mitt intresse. Detta av tre anledningar:

1. Den visar vad som händer om man inte putsar skorna på 60 år
2. Den är en klassisk Oxford
3. Den visar spår av upprepade lagningar, bla med skruvar i klacken



Från regalskeppet Wasa? Nej, under en trappa i Blekinge


En klassisk Oxford, säkerligen bespoke


Intressanta lagningar


måndag 10 juni 2013

En titt på Meermin - del 2

Som utlovat tittar vi lite närmare på Meermins konstruktion och tillverkning av skor. Jag tänker inte gå in på det generella vad gäller randsydda skor utan för det finns alldeles utmärkta inlägg härhär och här.

På Meermins "trunk show" i Stockholm tidigare i vår kunde många sköna modeller från både Linea Maestro och classic collection beskådas.

Linea Maestro är "Handwelted Goodyear" med "Classic collection" tillverkas med traditionell Goodyearmetod. Vad är då skillnaden? Den mest väsentliga är att bindsömmen som binder ihop ritsläpp, ovanläder och randen sys för hand.

Goodyear (snitt genom sko), bild lånad från manolo.se


Den andra som mig veterligen är mycket ovanlig även hos mycket prestigefyllda tillverkare är att ritsläppen skärs ut för hand ur bindsulan. De allra flesta tillverkare limmar på ritsläppen. Nedan bilder illustrerar skillnaden:

Limmat

Inte limmat

Andra trevliga detaljer är ritsnedlagd söm i sulan och sk "fiddle waist" eller "London waist
" på "Linea Maestro". Medan poängen med ritsnedläggning främst är att det är snyggt ger fiddle waist även en ökad vridstyvhet i skon vilket märks ganska tydligt när man går i dem.


Meermin "Linea Maestro"-sula