fredag 26 oktober 2012

Skoaktiebolaget och senaste tillskottet

Jag skulle ju titta på lägre prisklasser egentligen, men jag kunde inte hålla mig borta. Nåväl, härom veckan styrde jag så kosan mot nyöppnade skoaktiebolaget där Adam gav mig utordentlig service.

Jag provade några svarta oxfords (se bilden) och fastnade för ett par från spanska Carmina "punched toe cap" på armourylästen. Förutom det utsökta detaljarbetet som är mycket mer noggrant utfört än på exempelvis Loake har även Carminaskon en riktigt djup och "krämig" svärta som tilltalar mig. Svarta skor ska vara svarta. Tyvärr ser många ofta lite gråa ut.


Med på bilden finns förutom Carmina (på min fot) även godsaker från Gaziano & Girling och Edward Green. De är dock budgetmässigt utom räckhåll.

Lite fler trevliga bilder från butiken ser ni nedan:



Besöket slutade med att jag blev lycklig ägare av Carminaskorna.

Trevlig helg!


torsdag 18 oktober 2012

Den svarta Oxfordskon

Jag tänker i denna artikel gå igenom några favoriter i kategorin svart Oxford och ett antal kandidater till just min skogarderob.

Benchmark
1. Gaziano & Girling "Oxford"


2. Alfred Sargent "Armfield"




3. Crockett & Jones "Hallam"




4. Edward Green "Chelsea"





Vilka blir då mina alternativ?

1. Italigente Orsole.
Italigente har inte alltid fått varma rekommendationer i olika skoforum.
Mina egna erfarenheter av märket är dock positiva, även om jag endast äger ett par chelseaboots. Ett klart plus för mig är också att det är ett svenskt initiativ.
Provning har skett och även om Orsole har en långsmal läst, sitter den riktigt skönt på mina breda fötter. Den är dessutom snygg, med en fin svart färg och smäckra linjer. Sulan är fint mörkbrunt färgad. Dock inte ekgarvad.
Prismässigt ligger den rätt högt, hela 395 Euro, vilket gör att klivet till mer etablerade märken inte blir så långt. Om pengarna spelar mindre roll tycker jag dock att man kan slå till på ett par. Jag kommer att avvakta rean på Italigentes website och hoppas kunna komma åt ett par den vägen.

För mer om denna sko, så har Archibald på The Drones Club skrivit om den här.
Inköpsställe i Stockholm: Kling och Söner i Moodgallerian, trevlig butik med god service som även för bl a Barker och Allen Edmonds.

2. Carmina: model 732
Carmina gör, enligt mig, smått fantastiska skor i sin prisklass. I Stockholm kostar de 3400 kr på skoaktiebolaget och detta placerar dem prismässigt strax under märken som Allen Edmonds, C&J och Italigente. Kvalitetsintrycket är dock minst lika bra, om inte bättre. Detaljarbetet är noga utfört och lästen är väldigt smäcker och vacker. Dessutom sitter de väldigt bra på foten (om än stenhårt och smärtsamt till en början).



Överlag en prisvärd sko tycker jag och ett möjligt framtida inköp.

3. Loake: "Dorchester"
Denna sko är byggd på Loakes lite slankare "Mayfairläst". Den påminner mycket om C&J:s 348-läst, förutom att midjan är lite smalare på C&J.
Skon sitter ganska bra på foten redan från början och ser ganska elegant och modern ut med sitt smala tåparti. Jämfört med modellerna ovan känns dock lädret aningen styvt, samtidigt som det rent utseendemässigt ser bra ut. På bilden ses jämförelsen med 348-lästen.



4. Meermin: Oxford
Meermin verkar vara ett spännande alternativ som har både en riktig budgetlinje och en lite mer exklusiv. Båda till bra priser. Den billigare börjar på 160 Euro och den lite mer exklusiva på 260 euro. Jag saknar möjlighet att prova dessa och vet ej hur de "känns". Men jag blir sugen på att beställa ett ex på chans.



Slutsats?
I slutändan är det mycket en fråga om tycke och smak. Jag har ju, som småbarnsförälder, en budgetbegränsning och har hittills rört mig i prisklassen runt 2500kr per par. Det är dock så, efter att ha sett och provat Carmina, att jag är sugen på att ytterligare öka skobudgeten. Jag återkommer med vad valet slutligen föll på.

tisdag 16 oktober 2012

Dagens klädsel

Lite "office halvformell", med svart kostym och bruna helbrogue.



Kostym: Brothers, skjorta: Eton, slips: Shirt factory, skor: Loake Buckingham.

Ha en bra dag!

måndag 15 oktober 2012

Manolo säger det bra

Denna artikel prickar precis rätt. Det är en viss känsla med plagg och skor som hängt med ett tag. Skon i artikeln ser underbar ut och det är något ditåt jag vill kunna åstadkomma med mitt lilla projekt...

Kul med gensvar!

Nu har jag haft 3000 träffar sen start och antalet besökare verkar stabilisera sig runt 200 per dag, vilket är trevligt. Jag ska snart publicera lite mer vägledande artiklar om vägen till de mest prisvärda skorna.

Tack för att ni läser.

fredag 12 oktober 2012

Bra eller jättebra?

Testar de nya skoblocken (Aquila, köpta på Herrstil) mot de jag köpt på Bäckmans.
Som ni kanske kan se på bilden nedan är de nya skoblocken inte bara lyxigare och billigare utan också bättre på att släta ut gångvecken (nederst på bilden).


Det finns alltså något som är billigare och bättre.

Trevlig helg!

onsdag 10 oktober 2012

Nu även på Facebook

Gilla gärna!

Skoprojektet på facebook

Jag har tagit bort sidan från facebook för tillfället. Återkommer om när den är tillbaka.

tisdag 9 oktober 2012

Ett trevligt paket...

...anlände idag.

Det är viktigt att ha rätt tillbehör till skorna och att vårda sina skor. Jag har frågat ett antal skomakare, konsulterat ett antal bloggar och svaret är entydigt: Saphire medaille d'or är bästa skokrämen och man ska ha riktiga skoblock i cederträ.

Sagt och gjort, jag började leta i olika butiker och fann att skoblocken är ganska dyra, ca 400-800 kr/st. På nätet hittade jag sedan denna trevliga butik, Herrstil, som har riktigt fina skoblock till bra priser, ca 200-250 kr/par beroende på hur många man beställer. De har också en rad andra trevliga produkter i sitt utbud, t ex Saphir skokräm. Skoblocken är snäppet bättre än de något enklare varianter i cederträ som säljs för runt 300 kr. Det allra billigaste borde dock vara att beställa från någon av de Engelska nätbutiker (t ex Pediwear) där skoblock och ibland även slipsar medföljer på köpet när ni beställer kvalitetsskor.

Gick ihop med en kollega och beställde fyra par skoblock och några burkar skoputs. En vecka senare damp detta trevliga paket ned.

Tipsa gärna om ni vet mer prisvärda alternativ.


Great Day!

God morgon vänner. Idag börjar dagen med lite inspiration från Jerry McGuire: Dickie Fox

måndag 8 oktober 2012

Ett nytillskott i garderoben och premiärtur idag. Jag har ett tag letat efter en bra och snygg vinterkänga för stan, som även passar i (villa)förorten där jag bor.
Efter en hel del letande och läsande på nätet föll valet slutligen på en derbykänga: Loake "Litchfield". Dels läste jag lite om den på Nordic fit som jag tycker ger bra en del bra tips, och dels läste jag en bra recension på Pediwear, där de tar med ett par Litchfields på skidresa. Förutom allt detta tycker jag skon är vacker, verkar fylla sin funktion bra och är en värdig ersättare till mina Timberlandkängor som läcker efter endast tre år. Sagt och gjort, jag gick till Hugo (favoritbutiken), provade och beställde ett par för ett par veckor sedan och häromdagen dök de upp.



Ännu ett par mörkbruna skor, tänker ni kanske nu? Ja, det är ju den snyggaste färgen tycker jag, speciellt under hösten, sen arbetar jag inom en ganska informell bransch vilket gör att behovet av svarta skor inte varit lika brådskande.
Hade jag haft en större budget hade jag sannolikt köpt en J. Lindebergkänga från deras samarbete med Alfred Sargent. Jag har inte hittat några bilder på internet, men de har skorna i J. Lindeberg-butiken på Bilblioteksgatan. Butiken är väl värd ett besök.

I kommande inlägg kommer jag resonera lite runt svarta skor, vilket blir nästa köp.


lördag 6 oktober 2012

Lite mer om min skogarderob av idag:


Övre raden fr v. 1: mörkbrun oxford, Loake "Aldwych", Lädersula utan sparsula.Kanske mer av en arbetshäst. Lästen är lite klumpig men i övrigt känns kvaliteten och passformen bra. 2: mörkbrun helbrogue, Loake "Buckingham", Lädersula utan sparsula, riktigt skön sko och den jag trivs med bäst för närvarande, precis som Aldwych byggd på den något klumpiga "Capital"-lästen, båda dessa för övrigt i stl 10F. 3: Chelseaboots i Brun mocka från Italigente "Stoccolma" med Vibramsula, sköna och snygga, elegant läst.

Främre raden: två par "skräpskor" från Nilson el dylikt "Oscaria", sköna och ser hyfsat bra ut (bättre än på bilden), används när nöden kräver, 700 kr per st vilket är maximalt vad man bör lägga på icke-randsydda skor.

Idag blev det Tretorn Classic.


fredag 5 oktober 2012

Dagens klädsel...


Jacka: Morris, kavaj: Oscar Jacobson, manchesterbyxor: NN07, skjorta: Brothers, skor: Loake 1880 Buckingham, galoscher: Swims


En god morgon...

Det är viktigt att ha en god morgon för att resten av dagen ska vara framgångsrik. Ett i raden av viktiga skäl att ha en vettig garderob är att processen att klä på sig på morgonen och vara nöjd med resultatet starkt bidrar till att dagen får en bra start. När man sedan snörar på sig ett par kvalitetsskor sitter pricken över i.

När naturen hjälper till, som idag, är det ännu bättre...


Ha en god morgon mina vänner!

torsdag 4 oktober 2012

Ikväll blev det lite skovård. Inga stordåd, men lite välbehövlig neutral skokräm på lädersulan.
Såhär fint kan det bli, även utan noggrann rengöring innan.


Kul att min kommentar på Drones Club genererade 110 träffar på en dag. Tack till The Drones Club för det. En bra blogg som är en stor inspirationskälla till mig.
Jag blev som jag nämnde i första inlägget "frälst" först julen 2011 i och med min julklapp till mig själv. Inspirerad av min brors snygga Chelseaboots (RM Williams), men avskräckt av prislappen, letade jag på nätet efter alternativ och fastnade för Italigentes "Stoccolma" i Brun mocka. Ursnygga skor som dessutom var på halva priset. Jag beställde via nätet efter att ha testat dem på NK (där de inte var på rea) och ett par dagar senare kom de snyggt inslagna i ett riktigt trevligt paket.

Jag testade dem i ett par veckor och konstaterade att passformen inte var optimal. Jag fick helt enkelt ont i fötterna av dem. Vad göra? Jag besökte då skomakare Bäckmans på Nybrogatan här i Stockholm och lät lästa ut dem. Efter det är de inte bara snygga utan också sköna (även på längre promenader).

 
Vid mitt besök på Bäckmans noterade jag att de förde Allen Edmonds och Loake. Mer om det i kommande inlägg.

onsdag 3 oktober 2012

Bloggen är igång

Eftersom detta är min blogg kommer jag börja med att beskriva mitt eget skoprojekt, som är att införskaffa en bra och varierad basgarderob för alla tillfällen. Projektet startade egentligen julen 2011. Men först nu kommer bloggen igång. Jag kommer även att skriva om annat mode, utvalda märken/tillverkare av skor och kläder samt tipsa om bra butiker.

Här kan ni se en bild på skogarderoben av idag (utan sneakers, löparskor och lite andra avarter).
Senare kommer lite mer om de olika skorna och framtida köp.