söndag 17 februari 2013

Nöjd med mockatvätten

Jag har använt dessa Italigente Stoccolma i drygt ett år nu, under nuvarande vinter ganska vårdslöst. Här är lite bilder i dagsljus på skorna som de ser ut idag, i det närmaste nyskick, tycker jag.



fredag 15 februari 2013

Loake Buckingham 1 år

I dagarna var det 1-årsjubileum för mina Loake Buckingham. De har klarat året bra både utseendemässigt och komfortmässigt. Det gick snabbt att gå in dom och nu är de riktigt bekväma.


På bilden ovan ser ni dom tillsammans med mina numera uttjänta galoscher. På högerskon (till vänster i bild) kan ni öven se ett svart märke. Detta kommer med största sannolikhet från galoscherna. I övrigt är skorna riktigt snygga och jag ser fram emot att de skall få lite extra patina. Jag har putsat dem så mycket jag har hunnit med och tycker de ser helt acceptabla ut även om de inte har en riktigt "spit shine. Överlag en sko jag kan rekommendera som första sko i en seriös garderob.



(EDIT) På begäran kommer två bilder på sulan som jag tycker är i mycket bra skick med tanke på att skorna använts mycket ute både i torrt och blött väglag. Dock inte i ösregn.






Mockatvätt

Häromdagen var det dags att ge mina Mockachelsea från Italigente lite kärlek.

Jag blev inspirerad av skomakare Davidsons skovårdskanal på Youtube, så om ni tycker det är likt hans råd är det därför. Videon finner ni här.

Först tittar vi på nuvarande skick efter tung användning i slask under vintern. Mockan är full med damm, impregneringen har försvunnit från tåpartiet då att saltfläckar har uppstått. Saltet har frätt bort färgen på "randen" (det är ju egentligen ingen rand utan blake/rapid-tillverkning).

Skorna behöver tvättas noga, randen återfärgas och skon impregneras.


Först tvätt. Jag placerade skorna i badkaret och sköljde dem först med vatten. För att bryta ytspänningen och får dem ordentligt blöta gnuggade jag in vatten lätt med en nagelsborste. Därefter jobbade jag upp ett bra lödder med Saphir "Omninettoyant". Det är viktigt att jobba in detta i hela skon så att smutsen verkligen tas bort.


Efter tvätt är det dags för sköljning. Man märker att "randen" tappar färg i processen, men lugn det är bara att återfärga med skokräm.




Nästa steg är torkning. I med skoblock och låt torka i rumstemperatur (EJ vid element eller på värmegolv då det torkar ut och skadar lädret) i 24 timmar.




När skorna torkar känns mockan lite platt och stel. Det avhjälps med några lätta drag med en mockaborste med mässing. Man behöver inte jättedyra borstar, denna köpte jag billigt, troligen när jag köpte mina Timberlands, då jag även köpte impregneringen.



Sedan färgar vi in "randen" och sulkanten med skokräm. Jag använde Saphir MDO Marron Fonce.




Sista steget är impregnering. Spraya ordentligt över hela skon. Jag tar lite extra på utsatta ställen t ex i sulkanten runt om och framme på tån. Resultatet syns nedan.










onsdag 13 februari 2013

Coming soon...

Mera skovård är på gång. Saphir Omninettoyant inhandlad på Graffords. Mer om det och mer om besöket kommer snart.


Risiga mockachelsea i behov av kärlek...

måndag 11 februari 2013

Intressant från "The shoe snob"

Surfade runt på de vanliga skobloggarna häromdagen och snubblade över något intressant. Justin Fitzpatrick (AKA The shoe snob) släpper snart sin egen skokollektion. De ska säljas via Gieves&Hawkes. Jag tycker kollektionen ser lovande ut och innehåller några trevliga modeller. Prisklassen är enligt uppgift 305-350 pund vilket verkar vara mycket prisvärt om skornas kvalitet motsvaras av det man ser på bilderna (och det man läst "in the making" på hans blogg). Kollektionen släpps i mars.

Mer info här.

Lite bilder avslutningsvis: (alla bilder är tagna från ovan nämnda blogg)

En skoklassiker, en Oxford i snygg brun färg

Lädersulor med "Fiddle waist" eller "London waist" som det också kallas, inte bara snyggt utan ger också skon bättre egenskaper, t ex bättre vridstyvhet.


Galet snygga mockabrogues

Halvgalna "Two tone"-kängor

Helgalna sadelskor





Trevligt besök på Skoaktiebolaget

Idag blev det ett besök på skoaktiebolaget.

Jag har mina Carmina parkerade på kontoret och insåg att det vore praktiskt med lite skoputs i byrålådan. Under en tid har jag funderat på att testa Burgol för att se hur den står sig jämfört med Saphir (MDO). Sagt och gjort, en burk inhandlades:



Jag kunde förstås inte låta bli att börja prata skor med den trevlige herren i butiken och även en intet ont anande kund som råkade vara där. Det blev iallafall ett trevligt samtal där framförallt Carmina diskuterades från olika perspektiv. Eftersom jag är på jakt efter ett par skor i "tan" var jag förstås tvungen att prova ett par. Det blev en derbybrogue med Dainitesula. Passformen var otroligt bra trots att det var en 9,5 (normalt har jag 10F). Mina Carmina på Armourylästen är 10,5!
Jag var snubblande nära ett inköp, men jag har lovat mig själv att låta nästa köp ta tid och att prova många modeller innan jag bestämmer mig så jag gick därifrån med endast en burk Burgol. Det var svårt då, men känns rätt nu. Länk till skorna finns här.


Obs. Ovan bild är tagen från Skoaktiebolagets hemsida.

tisdag 5 februari 2013

Dagens klädsel

Idag blev det lite casual utan slips. Jag trivs otroligt bra med den här kombinationen faktiskt.




Skor: Loake Aldwych, kostym Oscar Jacobson, Rosa skjorta Paul Smith, bröstnäsduk tieroom.


Jag är väldigt nöjd med nya bröstnäsduken från tieroom.se. Köpte tre st a 99:- inkl frakt. Visst är de lite grova, men ändå tjusiga. Denna variant med rosa botten och blått paisleymönster kommer jag använda mycket.



söndag 3 februari 2013

Vattenfläckar pt 2

Okej. Så här enkelt är det. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet och inte heller den perfekta skoputsen.

Så här får man bort vattenfläckar från kalvskinnskor:

1. Borsta bort smuts
2. Rengör, vid behov med lädertvål
3. Låt torka
4. Fukta en trasa med en droppe vatten i taget och gno med cirkulära rörelser tills fläckarnas kanter försvinner
5. Låt torka ocv upprepa steg 4 om kanterna återuppstår
6. Putsa som vanligt. På kängorna kör jag inte jättemycket finlir. Det blir ett generöst lager skokräm (saphir) över hela kängan, speciellt i randen. Sen kör jag två lager till på broguemönstret på tån där jag fuktar med några droppar saliv och polerar i cirklar och rundar sen av med polish (även där saphir) och samma teknik med lite saliv och polish. Total tid, ca en timme för båda skorna. Resultatet ser ni nedan, en hyfsad puts:


Om jag hade haft mer tid kunde jag varit mer grundlig och noggrann, men som småbarnsförälder kan det vara tufft ibland. :)