fredag 3 maj 2013

En titt på Meermin - del 1

Meermins koncept är ganska enkelt egentligen, de erbjuder randsydda skor till mycket konkurrenskraftiga, ja till och med billiga priser. Classic collection (Goodyear 1 el GY-1) kostar 160 Euro paret, ca 1350 SEK. Detta för en sko som både känns bra och ser bra ut för det priset. Linea Maestro (Handwelted, Goodyear-2 el GY-2) ligger på 260 Euro. Jag frågade hur de kunde hålla så låga priser och svaret var just att de säljer utan mellanhänder direkt från fabrik. Varje led i en kedja lägger ju på en hel del annars. Ta Hammargruppen t ex som lägger på hutlöst mycket på C&J. Nåväl, Det var spännande att gå på trunk show idag och få syna skorna ordentligt i sömnarna och framförallt att få prova.

För min egen del blev det test av New-Rey-lästen (en semibrogue i tan) som är vanlig i Linea Maestro samt Hiro-lästen (ett par double monks på bild nedan). Erfarenheterna där för min egen del ger att jag, som har 10F i C&J och Loake, behöver kliva upp till 11 i New Rey (smal läst) men kunde behålla 10 i Hiro-lästen.



New Rey så väldigt bra ut när jag tittade på nätet innan visningen, men på plats kunde jag inte bestämma mig för om den var för spetsig eller ej. Vad tycker ni?



Hirolästen kändes mycket bra och köp kommer nog att bli av, antagligen till hösten. Det blir double monks i "snuff" eller "dark brown" mocka. Jeansen får dock inte falla som på bilden...

Vid provgång i de olika skorna kunde jag tydligt märka att Linea Maestro med "fiddle-waist" var mer stabil och spänstig medan Classic collection var motsvarande Loake ungefär, dock långtifrån limmat skräp från Fillippa K eller Dahlin.

Vi okulärbesiktning  av detaljarbetet på skons ovansida hamnar Linea Maestro ungefär som Loake eller möjligen snäppet under. Vissa småmissar i infärgning etc. men inget som någon förutom de främsta finsmakarna skulle klaga på (och de köper ändå inte Meermin). Classic collection ser bra ut men når inte riktigt upp till Loake.



Vi avslutar med en bild på en riktig goding. Oxfordkänga i Grainläder, kan man undgå ett inköp i höst...?

Inom kort kommer ett inlägg som dyker lite djupare i konstruktionerna, GY-1 resp GY-2.

Meermin och St Crispin trunk show

Idag blev det att lämna ledigheten och ta en tur på stan.
Jag passade på att ta en tur via Bäckmans för att köpa skosnören och puts, sedan bar det av mot Gärdet för trunk show. En trevlig tillställning med mycket trevliga personer, det enda negativa var den valda platsen. Gärdet är ju lite väl långt ut.

Mer uttömmande reportage kommer alldeles strax. Här är lite trevliga bilder så länge:





St Crispin, vilket detaljarbete. Bättre glans på sulan än de flesta har på sin toe cap...


Underbar two-tone Oxfordkänga från St Crispin


Meermin double monk ifrån Classic Collection


Undertecknad med Meermin semibrogue i tan "New Rey"-last


Ett bord med godsaker.

Sandro från Meermin avslöjade även att en Stockholmsbutik är på gång. Så snart finansieringen är på plats. De har tänk sig jngefär samma storlek som Skoaktiebolaget och begränsat lager. Huvuddelen av beställningarna skall gå via webben för direkleverans hem till kund. Fördelen blir att man då kunnat prova ut rätt storlek.