måndag 28 april 2014

Tips - lästa ut själv

Jag har under en tid "gått in" mina nya Crockett & Jones och kan konstatera att de är de mest bekväma skor jag någonsin haft. Mjukt och fint skinn samt en stötdämpande häl gör det till ett nöje att bära skorna. Det finns bara ett litet "aber". Jag har en smärre knöl (sannolikt mild Hallux Valgus) på höger fot som börja smärta efter ca en arbetsdag i skorna.

Detta är givetvis inte optimalt och jag har ett tag funderat på olika åtgärder. Utlästning hos skomakare brukar man behöva göra i flera omgångar vilket kändes trist.
Efter att ha, i brist på annat, tittat på en film om skomakeri fick jag en idé. Varför inte testa att lästa ut med hjälp av skoblock? Om jag kan ändra formen lite på blocken, så kan ju de få göra jobbet med att lästa ut skorna istället för att jag ska få ont i min knöl.

Jag testade med att forma vanlig maskeringstejp till samma form som knölen och sedan tejpa den på skoblocket till högerskon (man måste passa in noga så den trycker på rätt ställe). Sedan tryckte jag i skoblocket (här måste man vara bestämd).

Bilden nedan visar hur det kan se ut:


Efter att ha haft blocken i hela helgen testade jag skorna idag på arbetet. Efter en hel dags användning kände jag ingen smärta. Resultatet blev alltså över förväntan. "Fattigmansbespoke" skulle man kanskf kunna säga med lite god vilja! Glad Valborg på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar