fredag 15 februari 2013

Loake Buckingham 1 år

I dagarna var det 1-årsjubileum för mina Loake Buckingham. De har klarat året bra både utseendemässigt och komfortmässigt. Det gick snabbt att gå in dom och nu är de riktigt bekväma.


På bilden ovan ser ni dom tillsammans med mina numera uttjänta galoscher. På högerskon (till vänster i bild) kan ni öven se ett svart märke. Detta kommer med största sannolikhet från galoscherna. I övrigt är skorna riktigt snygga och jag ser fram emot att de skall få lite extra patina. Jag har putsat dem så mycket jag har hunnit med och tycker de ser helt acceptabla ut även om de inte har en riktigt "spit shine. Överlag en sko jag kan rekommendera som första sko i en seriös garderob.(EDIT) På begäran kommer två bilder på sulan som jag tycker är i mycket bra skick med tanke på att skorna använts mycket ute både i torrt och blött väglag. Dock inte i ösregn.


8 kommentarer:

 1. Hur ser sulorna ur efter första året?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ser bra ut och jag tror att de håller minst ett-två år till. Jag uppdaterade inlägget med bilder.

   Mvh

   Radera
  2. Tack för uppdateringen. Går själv runt och väger sparsula mot "au naturelle", just för att slippa tänka på vädret hela tiden. Erkänner dock att det lutar åt ett låta lädersulan vara kvar och satsa på halvsulning när den dagen kommer.

   Radera
  3. Låt lädersulan vara kvar. Vem vill trampa runt på plast eller gummi i onödan? Bättre att du har rejäla kängor och/eller ett par gunboats med Dainitesula på vintern.

   Ett par schyssta lädersulor räds inte lite fukt. Men de dör snabbt på vintern. Galoscher skulle jag inte rekommendera då de kan förstöra ovanlädret och det går inte att byta.

   Radera
 2. Hej!
  Tack för en bra blogg. Fina skor du har.
  Jag försöker lära mig mer om randsytt så jag hoppas du överser med en okunnig fråga: Vad händer med stygnen som går genom sulan och kan ses när man tittar på undersidan av skon (vet inte vad det kallas) när man nött sulorna ett tag? Eter ett tag måste väl dessa stygn nötas av, särskilt som man inte nöter sulorna helt jämnt, plus av vassa småstenar? Samtidigt sägs det ju att randsydda skor håller jättelänge...? Lossar ovanlädret då? Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för att du följer bloggen.

   Det finns inga dumma frågor min vän, speciellt inte om jag kan svaret.

   Det som händer är att sulan lossnar från randen och en glipa uppstår. Då är det bara att gå till skomakare för en halvsulning. Om du sliter snett framme på skon kan det hjälpa med tåjärn.

   Oroa dig inte för ovanlädret, det sitter kvar. Länk till en utmärkt artikel från Manolo som förklarar skokonstruktion på djupet:
   http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20100223/skokonstruktioner-randsytt

   Med vänlig hälsning,
   Erik

   Radera
 3. Hej! Får man fråga hur skorna mår idag? Funderar på att köpa ett par och man vill ju att dom ska hålla ett par år iaf. Hälsningar Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack för ditt intresse. Mina Buckingham ser ungefär likadana ut som på bilderna. Möjligen är sulorna något mer slitna, men jag använder dem en del ute i väta, så det är förväntat. Ovanlädret ser faktiskt bättre ut (!) Det är ju så med kvalitetsskor att ju längre man har dem desto lättare blir det att få till en bra puts. Dessutom dyker det upp småsmå färgskiftningar som ger en skön patina. Jag har skorna på jobbet, men kan lägga upp lite bilder nu lagom till två-årsdagen.

   Radera