torsdag 20 mars 2014

Dags för inventering - Del 2

Som utlovat kommer här lite mer bilder och beskrivning av min skogarderob som den ser ut idag. I början av mitt skosamlande hade jag lite bråttom och ville snabbt komma upp i ett antal par av bra kvalitet som jag kunde växla mellan. De mest prisvärda skorna tyckte jag då var Loake, vilket är anledningen till att de utgör ryggraden av samlingen.

Min erfarenhet av Loake säger mig fortfarande att de är prisvärda, men efter att ha testat lite andra märken, framförallt Crockett & Jones, kan jag se tydliga poänger med att gå upp i pris och kvalitet. Det utesluter inte helt att det kan slinka in något par Loakes till (t ex Cannon är en härlig sko som jag har svårt att hitta utmanare till).

Nåväl, här följer inventeringen:


Skosamlingen som den ser ut idag: 
Övre raden fr v: Loake "Aldwych", Italigente för Oscar Jacobson "Plymouth", Loake "Litchfield", Italigente "Stoccolma".
Nedre raden fr v: Loake "Buckingham", Crockett and Jones "Drummond", Carmina "Armoury punched cap toe", Loake "Dorchester"

Loake "Aldwych", Dark Brown, UK10, Capital-lästen (F)

Det här är en trotjänare på kontoret som är väldigt mångsidig och passar till det mesta. Färgen är mörkbrun och har hittills inte utvecklat mycket till patina. Det kan delvis bero på att jag inte utsatt dem för särskilt tuffa omstädigheter, lite regn, lite grus, men inte mer. De har fortfarande lädersulor med en hel del liv i sig, men jag överväger gummislitsula för att öka användbarheten över höst och vår, istället som nu, bara under grusfria månader.


Italigente för Oscar Jacobson "Plymouth", Tan grain, UK10, rymlig läst

En riktigt bra allroundsko för höst-vinter-vår. Lite klumpig på sommaren, men funkar under blöta omständigheter. Lädret börjar utveckla en härlig patina och skon kräver ett minimum av skovård.
Den blir även mer och mer bekväm efter att i första början varit en aning smärtsam att gå in.Loake "Litchfield", Dark Brown, UK10, 024-lästen (FG, rymlig)

En rejäl känga som fungerar i alla väder utom när det är som kallast då det kyler på en del underifrån. Avhjälps med lamullssula, men jag har inte brytt mig om det ännu. Bekväm och rymlig läst. Hade ont i anklarna medan jag gick in skon av någon anledning.Italigente "Stoccolma", Espresso suede, EU44 (EF)

Var tight från början, men har gett med sig lite nu. Det krävdes två utlästningar på högerskon för att fungera på mina fötter (jag har en antydan till Hallux Valgus på höger fot). Skön sko som jag använder varannan dag på vintertid. Den är lätt att sköta och saltränder är lätta att tvätta bort. Jag brukar behandla den med Saphirs färgade mockaspray med gott resultat. Ingen i min omgivning tror att dessa skor är mer än två år gamla. Den största kritiken jag har mot dessa är att när man går lite forcerat fortplantar sig stötarna från hälen rakt upp i huvudet, vilket inte är så bekvämt.Loake "Buckingham", Dark Brown, UK10, Capital-lästen (F)

Något av en favorit. Den är bekväm som en strumpa, men inte så tight. Även dessa har ungefär samma skick som mina "Aldwych" ovan. Även här funderar jag på att förse dem med gummislitsula för ökad användbarhet.Crockett and Jones "Drummond", Burnished Tan, UK10, 348-lästen (E)

Känns som en blivande favorit som sannolikt kommer utveckla en härlig patina. De är ännu ej putsade eftersom jag inte riktigt bestämt mig för hur jag skall hantera dem och vilken look jag vill att de ska få, idéer? Skorna är dock, förutom att de klämmer en aning på min högerfot, riktigt bekväma och fenomenalt bra stötdämpande när man går. Det är inte mina övriga skor.


Carmina, "Armoury punched cap toe", UK10,5, Armoury-lästen (DE)

En vacker och elegant sko som jag hade väldiga problem med innan jag fick den att fungera. Armourylästen är en mycket smal läst (som de inte längre för på Skoaktiebolaget). Skon fungerar bra på kontoret där den mesta användning sker. Jag har dock haft den ute några gånger vilket syns på sulan. Även om detaljarbetet är mycket bra, kommer den inte upp i samma klass som Crockett & Jones vad gäller bekvämlighet när man går.


Loake "Dorchester", Black, UK10, Mayfair-lästen (F)

En klassiker i alla skogarderober om än i en lite modernare tappning. Lite för rymlig läst egentligen och här skulle jag eventuellt kunnat gå ner en halv storlek, men den fungerar. Jag gillar formen på skon som är något spetsigare än Capital-lästen, men ändå rejäl.2 kommentarer:

 1. Nice! Dina Loake Dorchester gillar jag, har likadana. (Stod Litchfield såg jag). Fina C&J också! Men du använder dem direkt utan skokräm? Vet att det finns olika skolor där men läste en gång ett tips från Lobb om att alltid ge nya skor näring först, innan första användning. Även om de är blanka och fina har de ju legat i en kartong länge och tipset var att alltid smörja in en omgång kräm, låta skon vila ett dygn och sedan fixa det sista på putsen innan användning.Om detta verkligen är nödvändigt vet jag inte men tycker det verkar rimligt och följer alltid det rådet numera när jag köper nya skor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack för påpekandet. Slarvfelet är nu korrigerat. Och ja, Dorchester är riktigt schyssta. Vad har du mer i garderoben?
   Mina C&J har jag ännu bara använt inomhus, men överväger att ta ett lager neutral kräm innan vidare användning.

   Kul att du följer bloggen!

   Radera